Pojďte chvíli nemyslet na starosti a všechny ty písemky, co je třeba napsat a opravit. Prohřejme tělo drinkem s voňavým kořením, obdivujme zářivé dekorace, které by nám v kteroukoli jinou dobu připadaly kýčovité… Všichni naši hraniční sousedé připravují v adventním čase podobný svařený nápoj jako my - přesto v každé zemi chutná jinak. Pojďte koštovat, najít svým nejdražším řemeslný dárek, který je překvapí svou jinakostí.
Užijte si trhy se svými kolegy, ať spolu prožijete i něco jiného než náročné vzdělávání české omladiny. Nebo vyvezte svou třídu! Mise zní: přimět školáky k pohybu + naučit je něco o světě + ověřit, zda si v cizím jazyce zvládnou koupit aspoň párek v rohlíku.
Budapešť není jen budova parlamentu
I obyvatelé této metropole milují vánoční trhy. Ten hlavní se koná na náměstí Vörösmarty a nabídka dobrot vás v té zimě rozhodně nenechá chladnými. Tady si s dárky pod stromeček poradíte stylově - ručně vyráběné kousky s certifikací Asociace maďarských lidových umělců podléhají přísné kontrole, žádné čínské výlisky dodatečně opatřené nálepkou hand-made. A nezapomeňte, že můžete udělat radost i kulinárním dárkem. Proč ne třeba maďarským kořením?
Vídeň? To je královna adventu.
Vlastně i ten jejich sacher chutná v předvánočním období snad ještě lépe než jindy. Můžete zkusit monstrózní Christkindlmarkt před radnicí nebo naopak zavítat na komornější trh na Freyungu nebo Stephansplatzu.
Zorientovat se v adventní nabídce rakouské metropole je pořádná dřina.
Pomocnou ruku nabízí náš seznam všech vídeňských trhů.
My milujeme Spittelberg - je to vlastně vesnička ukrytá ve městě, pouhých pár minut chůze z rušného vídeňského srdce. A kdo má rád tradiční řemesla, bude mít štěstím oči navrch hlavy. S klidným svědomím přísaháme, že tady krásné rukodělné dárky pro rodinu i přátele ulovíte bez nervů. A kdo je hrdý kavárenský povaleč, nadchnou ho kavárničky a malé bary, které protkávají síť stánků. I beznadějný vánoční skeptik při procházce kouzelnou zimní vesničkou propadne adventní náladě.
Bratislava nezklame
Její adventní trhy jsou na úrovni evropské! Ochutnáte lokše? Nebo raději teplé oplatky? A ten punč… trhy kralují hned několika náměstím. Vánoční prohlídka města může být příjemný způsob jak se od průvodce dozvědět rozdíly mezi českými a slovenskými zvyky!
Krakov vybrán jako reprezentanta Polska
I když to není hlavní město. Jedno z největších, nejstarších, nejkrásnějších měst Polska. A Vánoce i advent polští sousedé slaví, jak se patří! Takové pirohy jinde neochutnáte. Centrum města vám vezme dech - ne nadarmo je pod ochranou UNESCO.
Vy si přece organizování, zařizování a starání užijete během školního roku až až. Hotový logistický koncert. Tentokrát proto nechejte detaily a program vánočního výletu na někom jiném a sami nasajte duch Vánoc…
Mezinárodní vánoční receptář
Připravili jsme pro vás malý receptář a vybrali jsme samé snadné recepty s ingrediencemi dostupnými i u nás:
Maďarský vánoční recept na super jednoduché cukroví
Potřebujete:
400 g hladké mouky, 250 g tuku, 150 g zakysané smetany, moučkový cukr, vanilkový cukr
Z mouky, tuku a smetany vypracujte těsto, 2 - 3 hodiny necháme odležet v lednici. Poté vyválíme na plát vysoký půl centimetru, jemně poprášíme po celé ploše cukrem. Jemně přejedeme válečkem, aby se cukr přichytil k těstu. Radýlkem nařežeme tyčinky 1 x 6 cm a skládáme na nevymaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech.
Pečeme 10 - 15 minut (tyčinky musí zůstat světlé). Ještě horké je důkladně vyválíme ve směsi práškového a vanilkového cukru.
Recept na polský vánoční makovec
Potřebujete:
1/4 kg hladké mouky, 50 g cukru, 10 vajec, 125 ml mléka, 15 g droždí, 1/2 kg umletého máku, 100 g másla, kůra ze 1/4 pomeranče, hrst mandlí, rozinek a sušeného ovoce
Do vlažného mléka přidáme trochu cukru a droždí - připravíme kvásek. Necháme vzejít. Mezitím utřeme 4 žloutky s cukrem. Do prosáté mouky přidáme kvásek, zbytek mléka a žloutky utřené s cukrem. Vypracujeme těsto (dokud se nepřestane lepit na ruce). Dáme vykynout. Mletý mák smícháme s máslem, nasekanými mandlemi a sušeným ovocem. Vykynuté těsto rozválíme tak, aby se netrhalo, do čtvrt až půl centimetru výšky. Potom ze dvou třetin potřeme makovou směsí a zavineme tak, aby nepokrytá část zůstala k překrytí nakonec.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na cca tři čtvrtě hodiny. K závěru pečení kontrolujeme barvu - jakmile je nazlátlá, je makovec hotový! Ještě teplou dobrotu bohatě pocukrujeme.
Pravý vídeňský punč
Potřebujete:
750 ml vody, 250 g cukru (může být i třtinový), 125 ml rumu, 500 ml bílého vína, špetka skořice a hřebíčku, pomeranč a citron
Vodu, cukr, koření, šťávu z citronu a pomeranče přivedeme k varu, pak přidáme rum a bílé víno a ještě zahřejeme do bodu varu, ale nevaříme, hned vypneme! Nalijeme do sklenic a podáváme horké spolu s plátkem citronu, pomeranče nebo červeného jablíčka.